Köpstopp... Hmmm...

Igår gjorde mannen ett ordentligt snedsteg från vårt köpstopp. Han köpte en träningscykel. Det är en kombinationscykel som man kan cykla på både landsväg, grusväg och lite i skogen med. Han har pratat om att göra det ett tag, så använder han den flitigt får det väll vara ok. Men inte helt ok för ekonomin.

Idag tog jag en premiärtur på den. Hahaha, vilken pinsamt dålig kondis jag har!!! Men det var riktigt kul, så det är väll vara att fortsätta trampa. ;-)

Det är ovant att vara hemma och idag är dessutom sonen på dagis... Jag är väldigt ovan med egentid. Träning, sytt en t-shirt, sovit och duschat är väll ändå ganska väl investerad tid? Snart kan jag bege mig till dagis för att hämta min prins igen. 


Ovant

Idag är första dagen som jag verkligen känner mig"arbetsbefriad", det känns ovant men faktiskt ganska skönt. Igår var jag på arbetsförmedlingen och hade möte med gamla jobbet och konkursförvaltaren så då kändes det inte som ledigt. På kvällen var jag till storstaden och klippte mig. Även dottern var med hon klippte och färgade sitt hår. Tyvärr är vännen/frisören M bortrest på lördag, så jag ska försöka få till uppsättningen till balen. Vi övade igår, och hon visade lite tips. Så jag hoppas det blir bra. Dottern har en lite rockig stil, så det blir ingen klassisk uppsättning. Hon vägrar högklackat oxå, och kommer ha vita Converse till både balklänningen och studentklänningen. Det är bra att hon vågar ha en egen stil tycker jag. =)

Ångesten var jobbig på arbetsförmedlingen, speciellt i början. Men blev bättre efter en stund. Jobbmötet flöt på utan ångest. På em började oron för frisörbesöket komma. Jobbigt att sitta så länge och vara i fokus. Dessutom skulle jag vänta på dottern och det tar några timmar att få till hennes långa hår. En basfärg och tre olika färger på slingorna. Men snygg blev hon! Det slutade dock med att det var den bästa gången för mig på länge. Fick ingen riktig känning alls under min klippning. *så lycklig för det* Precis när hon började klippa ilade det till i kroppen, men inte mer. Hon vet om mitt problem, och säger att hon har flera kunder med samma problem. (känns lite tröstande faktiskt)

Jag har gjort en ny tuff budget för månaden. Det är en dyr månad med bal, student och vanlig skolavslutning... Så nu är det planering som gäller. Det är bra, då håller jag mig sysselsatt den stunden...

Jutevävstavla

Kom på att jag utlovat bildbevis på tavlan jag tryckte på jutesäck. Det blev faktiskt helt ok, tycker jag. Kommer göra en liten serie att ha i vardagsrummet. Här är den första.


Glad och lite förvånad.

Idag gick det inte att undvika en resa in till storstaden längre. Mycket kan inhandlas på hemmaplan men inte allt. Jag hade en del ångest under resan dit och några känningar i en del butiker. Men gav inte efter utan bestämde mig för att det här fixar jag. Det enda negativa med det är att det går åt mer pengar än om jag rusar ut... ;-) Men då får det hellre kosta!

Dessutom gjorde vi väldigt bra fynd. Utöver det har jag fixat att fika hos mannens bror med familj, lekparksbesök med bekanta och "poolparty" med systern och hennes familj. (ett av dagens fynd var en lite större pool)

Dessutom har jag fått två spontana kommentarer från vänner att jag känns så mycket mer harmonisk nu än jag gjort på länge...(de vet inget om min ångest eller jobbsituationen innan konkursen) Mannen kommenterade även att jag är mer sugen på att exponera mig nu än innan. Hoppas de har rätt och att det blir bra nu!

Just nu känns det bra, och jag tänker inte låta några negativa tankar vända min uppåtspiral!

Några av fynden. 609:- för allihop!!! Vi ramlade av en slump in på en konkursutförsäljning.


Nya tider...

Det har varit en galen vecka på jobbet. Allt skulle packas, och en överlämning göras om varje kund inget fick missas. Det har varit jobb från tidigt på morgonen till seeent varje kväll. När jag kommit hem har jag lagt mig i soffan för att hitta energi till att äta. Men varje morgon har jag vaknat fullt påklädd i soffan, med tom mage... (Familjen har inte lyckats att väcka mig, de har visst försökt...) Idag blev första dagen som arbetsbefriad, som det kallas när man inte har något jobb att gå till under uppsägningstiden. Jag är extremt trött, men samtidigt uppe i varv och så kommer det nog vara några dagar antar jag.

Jag har bestämt att jag ska ta tag i mina "dåliga samveten" direkt, så inte dagarna rinner iväg. Så nyss drack jag min första Cambridgesoppa, för att få bort några extra kilon som samlats på kroppen. Från början hade jag -10kg som mål, men 3 av dem har försvunnit redan under den här jobbiga tiden på arbetsplatsen. Min mage har pajat, och jag hoppas den kommer må bra av att få lite vila. Jag tänkte köra bara soppor tills 3kg(minst) till är borta, och sedan soppor och ett mål mat. Då maten är ett stort problem för mig.(jag kontrollerar ångesten genom att utesluta livsmedel...) Tanken är att jag ska plocka tillbaka ett livsmedel i taget. Det SKA lyckas!!!

Under vintern har jag ju skött min yoga, och det kommer jag fortsätta med. Mer träning kommer läggas till, förutom den dagliga promenaden blir det fem pass i veckan. Hemma eller på gymmet, jag har Zumba och andra tränings-dvd:er så jag kan köra hemma oxå. Men för ångesten vill jag gärna klara att träna på gymmet. I helgen ska jag färga håret, och på måndag klippa av håret i en kort, spretig tuff frisyr.(har tappat massor av hår pga stressen så det behöver kapas) Jag har bara sminkat mig liiite runt ögonen nu när jag mått dåligt. Men även där vill jag hitta tillbaka till mitt gamla utseende.

Det är som om jag velat smälta in i väggen, jag har slutat sköta om mig och ser jättetrist ut. Men förhoppningsvis kommer jag snart känna igen mig själv i spegeln igen. När jag går förbi skyltfönster nu könner jag inte igen den knubbiga tanten, för så känner jag mig inte inuti!!!

Så kort sagt, jag ska börja ta hand om min kropp och själ så som man alltid borde, men som jag inte orkat.

Eftersom jag ändå är uppe i varv nu, så tänkte jag fylla frysen med matlådor och hembakt bröd. Vi har beställt en stor frysbox idag, så sedan är det bara att sätta fart. Jag gillar att baka när jag har tid, och det har jag ju nu så då vill jag passa på. Och mycket mat kan man göra storkok på och frysa in. Då kanske vi kommer sluta med lösningen att köpa färdigmat när alla är trötta. Bra för både kropp och ekonomi. Även för köpstoppet är det bra att kunna köpa storpack när det är billigt och ha i frysen. Vi har en pytteliten frys idag, så där får inget plats alls...

Nu ska jag gå ut i solen till min dotter som ligger och pressar inför studentbalen och studenten. =) I år kanske tom jag får bruna ben. =)


Spännande!

Igår kom plötsligt konkursförvaltaren och en del andra till jobbet. Tydligen skrevs kontraktet med nya ägarna på. Det betyder för mig att jag inte kommer få jobba mer i datorerna. Så min uppgift fram tills på fredag är att packa och lämna ut material till kunderna. På fredag slår de igen kontoret, och ingen mer får komma in och jobba.

Jätteskum känsla!!! Men skönt att veta att det snart är klart. Idag ska jag packa och sortera, sedan hoppas jag att vi kan ha några timmars utlämningstider/dag. Så vi slipper sitta och bara vänta från 8-16.30 resten av veckan.

Men då får jag väll ta med en bra bok, så jag har något att göra... Konstigt att vara på jobbet men inte få jobba!!!

Nu ska jag hoppa in i duschen, och göra mig redo för dagens utmaningar. :-)


En liten paus.

Inte en paus i bloggandet, men i städandet. När man jobbar mycket, renoverar och har tre barn med diverse aktiviteter så hinner man inte allt alltid. Här har städningen hamnat lågt på prioriteringslistan sista tiden. Så jag gör ett ryck idag. Kommer inte orka hela huset idag, men nedervåningen iaf. Just nu är jag inte ens halvvägs, men badrummet är klart och två hallar. Hallarna tog lång tid för jag gick igenom alla lådor och korgar för att få bort vinterkläder och urväxt. För visst måste man kunna stuva undan vantar och sådant nu?

Jag sparade några tunna mössor och vantar till lilleman. Han kan behöva det på morgonen fortfarande. Det var skönt att få bort kläderna så det blev lite plats! Innan de ska fram igen hoppas jag att hallen är ombygd. Den är inte anpassad för en stor familj!!! Så några väggar ska rivas och garderober byggas.

Oj, vilket spännande inlägg det här blev... ;-)

Vi fick besök när jag skulle yoga imorse, så det får jag göra ikväll. För nu är det slutfuskat!!! Hoppas på en bra vecka med ro i själen och många skratt för både er och mig själv!


Dålig uppdatering

Vill be om ursäkt till er som läser här, även om ni inte är så många. Min uppdatering är urusel!!! Just nu jobbar jag väldigt mycket, konstigt kanske iom att jag är uppsagd. Men jag har eget ansvar för mina kunder, och tänker inte svika dem för att läget är som det är. Dessutom har det blivit ytterligare förändringar, då företaget gjort konkurs. Så nu ska jag innan jag börjar krångla med a-kassa även testa på hur statlig lönegaranti fungerar. *suck* Jag har en känsla av att det kan bli en fattig sommar i år. Men hur som helst så löser det sig säkert.

Nu när allt är så kaos har jag varit slarvig med min yoga, och det börjar jag märka av. Så nu tänker jag börja sköta mig bättre from imorgon!!! Yoga och promenad varje dag, och försöka få till mat och sovrutinen igen. Det gick väldigt lätt att komma ur de bra rutinerna som jag hade. Jag hoppas på att bli arbetsbefriad snart, så jag kan fokusera helt på att må bra tills jag hittar ett nytt jobb.

Idag hade jag en riktig ångestattack, det var länge sedan jag hade en "riktig". De brukar vara mer som ett jobbigt obehag numera. Men idag blev det lite för mycket, då vi hamnade i en folksamling med ca 5000 personer som trängdes på ganska liten yta. Hua, det kunde lika gärna varit Ullared... Och där är jag inte riktigt ännu... Jag höll mig i utkanten, och kämpade på. Men det som skulle vara en mysig familjeutflykt, blev inte någon njutning för mig precis. Barnen hade kul ändå som tur var.(tror och hoppas att de inte tänkte på att jag höll mig i bakgrunden) Men jag blir sååå arg när ångesten förstör saker som jag sett fram mot länge. Nej, mer yoga och exponeringar för mig, så jag blir mig själv igen!

När vi kom hem grejade jag i trädgården. Det är så skönt i själen att jobba med kroppen. Att det dessutom blir ett resultat som syns är bara en trevlig bonus. =) Nu ska jag testa att måla/trycka ordspråk på juteväv. Har fått för mig att det kan bli snyggt i vårt vardagsrum. Kanske kan komma en bild på det senare, om jag inte kasserar dem direkt. Ibland är ju tanken snyggare än verkligheten... ;-) Vi får se.


Valda och spontana exponeringar.

Nu börjar jag känna mig lite mer normal igen, på väg mot ett vanligt liv med vanliga aktiviteter. Jag har bestämt mig för att vinna den här kampen ännu en gång. Jag har justerat mitt yogapass, och det känns som det blev en bra kombination för hur mitt liv ser ut just nu. I söndags kom min motivation tillbaka, och då är det bara att köra på! Fotbollsmatch, hälsa på kompisar, skogspromenad, främmande hos oss och handlat blommor. Det kändes som en bra dag efter min egenvalda isolering här hemma. =)

Igår började jag dagen hos kuratorn, det var lite jobbigt men inte outhärdligt. Det har varit andra gånger då det varit betydligt jobbigare. Sedan till jobbet, där det ju som vanligt är lite konstig stämning. Nya ägaren skulle komma på em och ha möte. Och jag som inte ska med tyckte det kändes lite sådär. Väl där ville hon ha ett enskillt möte med mig, det var som en timmas anställningsintervju... Bra övning, då jag bävar för just intervjuer. Det gick så bra, att nu vill hon ev byta ut en av de andra mot mig...!!! Men jag vet inte om jag vill jobba för en chef som behandlar människor så. Först lova en tjänst, sedan ta tillbaka det. Dessutom sade hon varför, och man pratar inte "skit" om sina anställda!!! Så jag tror inte jag kommer söka den tjänsten faktiskt. Nu har jag ju testat intervjusituationen, och klarade den. Då kan jag göra det fler gånger på andra företag oxå. =) När jag kom hem tog jag hunden och gick ut ensam i skogen, en 5km runda blev det. Tidigare har jag velat ha maken med mig, så det var ett framsteg. Kanske, kanske kan den här skitångesten försvinna till slut!!! Hoppas och tror det!!!

Hoppas ni som läser får en bra och ångestfri dag idag!!!

Spartips

Jag har ett block där jag skriver upp ALLT som har med ekonomin att göra. Jag gör budgetar, uträkningar, skriver ner spartips och lägger upp strategier. Här är ett urval av min spartipslista, om någon är intresserad.

- Matsedel utifrån Ica/Coop-bladen.
- Skriva upp exakt ALLT man köper. Då ser man vart man kan skära ner på kostnader. De små utgifterna är oftast de som blir stora till slut.
- Minska elförbrukningen, tumla bara absolut nödvändiga saker, släcka lampor osv.
- Minska vattenförbrukningen. (själv duschar jag alldeles för länge, älskar värmen...)
- Betala av lån och krediter, då minskar utgifterna i framtiden.
- Inte låna eller ta krediter till annat än hus eller bil.(om man måste ha en bra bil)
- Se över alla rörliga kostnader, dem man kan påverka. Kan man få bättre villkor på telefonabbonemang, ringa mindre, åka mindre bil, träna på ett billigare gym, fixa till sina befintliga kläder och möbler istället för att köpa nytt.
- Sälja sådant man inte behöver.

Jag tänkte även ge exempel på att alla kan spara. Även om inte alla kan spara mycket, det handlar om att prioritera rätt. Ofta "unnar" vi oss saker för att vi mår dålig eller bra eller är värda dem. Det vi är värda är inte ett paket ciggaretter, en påse chips eller en fika på stan. Vi är värda en stabil ekonomi. Självklart ska man ha livskvalité, men man måste förstå att det är ett eget val vart vi lägger pengarna.

Jag tror att vi alla kan undvara 50kr/vecka oavsett livssituation. (de flesta mer än så) Men genom att göra medvetna val, tror jag absolut att detta går även med den tightaste ekonomin. Det ger 2600kr på ett år, efter fyra år blir det 10 400kr. Och då har jag inte tagit med någon ränta.

Kan man spara 500kr/månad (16kr/dag) blir det 6000kr på ett år, 24 000kr på fyra år och 60 000kr efter 10år. Och 16kr per dag, är det nog fler än jag som lägger på onödiga saker...

Det optimala är att alltid sätta undan 10% av lönen till sig själv. Alltså i en fond eller sparkonto med bra ränta. Men är det för mycket i början, kan man kanske börja med 2% och jobba sig uppåt. Det viktigaste är att man börjar investera i sin framtid.

En chokladkaka eller dricka/dag är 4745kr/år (13kr/st)

Chips/dip/dricka en gång i veckan blir 3380kr/år (65kr/vecka)

1pkt ciggaretter/dag för 50kr asken blir 18 250kr på ett år!!! En utlandssemester inklusive fickpengar som går upp i rök... Om man minskar ner med ett paket/vecka kan man spara 2600kr på ett år, ännu bättre att bara röka en halv ciggarett varje gång då sparar man in 9125kr/år. Rökare har ofta en förmåga att påstå att cigaretter är ett måste av olika anledningar. Men det är det inte!!! Det är ett beroende, en vana och ett val. Jag säger inte att det är lätt att sluta, men är man motiverad och verkligen vill så går det.  

Jag vet att det är jobbigt med en tight ekonomi, för jag har självt levt på extremt lite pengar som ensamstående mamma under flera år. Då körde jag samma metod som jag tagit upp nu inför arbetslösheten. Jag blev expert på att få pengarna att räcka till mycket. Trots att jag nu tjänat ganska bra under några år, så har jag inte släppt det tänket helt, även om jag köpt mycket mer kläder och saker till hemmet. Och varit dålig på att föra budget. Jag har försökt att investera i sådant som ökar i värde. En sommarstuga, som vi köpte när det var i dåligt skick, renoverade och nu hyr ut. Vi köpte den för 200000kr och den är nu värderad till drygt 600000kr. Vårt hus som även det är ett renoveringsobjekt som vi håller på att fixa till just nu för att värdera om till hösten. Får vi en bra värdering kan vi lägga om lånen och minska boendekostnaden med 2-3000kr/månad. Hoppas det blir så! Det är mitt drömhus, och jag är livrädd att inte kunna behålla det när jag inte jobbar!!! Det är billigare att bo i det än i lägenhet i vår stad, så jag hoppas det ska gå bra. Det är då inget lyxhus på något sätt, absolut inte. Utan ett charmigt gammalt slitet hus från början av 30-talet, med brutet tak och ett bra läge. Egentligen lite för litet, men jag bara älskar det. =)

Mitt drömjobb är att hjälpa människor som vill komma ur sitt ekorrhjul och få struktur i sin egen ekonomi. Jag har gjort ett antal budgetar och avbetalningsplaner åt vänner och bekanta, det är superkul. Speciellt då de ofta trott att de inte kan bli skuldfria eller inte har utrymme att spara. Men det finns alltid något man kan justera och komma igång faktiskt. Kanske något sådant jobb kan dyka upp nu...

Oj vad långt detta blev... Men jag tycker det är sååå roligt...



På väg åt rätt håll igen?

Efter att ha gråtit mer eller mindre konstant i 2,5 vecka så är jag inte lika extremt ledsen över att förlora jobbet. Det som oroar mig är ekonomin, och det som gör att jag mår dåligt är en kollega på jobbet. Hen är erbjuden fortsatt anställning, och har ordentliga problem med attityden. Hen hade det redan innan, men nu har personen hittat ett sätt att växa genom att nedvärdera andra. och "leka" chef. Jag har fått kommentarer som att "De valde bort de psyksjuka"(1 veckas sjukskrivning pga stressrelaterad panikångest) "Jag förväntar mig att du jobbar 110% till sista sekund, då allt annat är dålig arbetsmoral" Blir du sjukskriven under perioden är du bra elak mot oss andra och saknar arbetsmoral" osv. osv... Sådana kommentarer gör dagarna på jobbet lååånga.

I måndags kom personen och var arg för ett mail hen läst i MIN mailbox... Inte ok att läsa andras mail kan jag tycka, men men... Jag vart att må så dåligt att jag kontaktade min kurator, för när jag kom hem bara skakade och grät jag. Det kändes då helt omöjligt att gå tillbaka till jobbet.(det hände en hel del mer där som jag inte har skrivit här) Min kurator anser dock att om jag blir sjukskriven nu, så blir det ett undvikande. Och de är ju inte bra. På måndag ska vi träffas, och då ska vi prata vidare om hur jag ska hantera allt. I en optimal värld klarar jag att härda ut till mitten av juli när allt ska vara klart.

Det har gått ok de sista dagarna, även om jag har en del ångestperioder under dagarna och inte klarar att äta där. Men det går åt rätt håll. Det som känns mest förnedrande är att jag tvingas delta vid alla möten med nya ledningen. Det känns inte roligt att lyssna på de nya förutsättningarna för dem som skall med... Men en sak som känns skön är att varken jag eller någon av de andra gillar nya chefen. Så i slutändan kanske jag haft "tur" som slipper henne som chef. Hoppas det är så. =)

Jag är väldigt stolt över en sak, jag har hållt godisstoppet trots all oro. Och nu efter en månad så visar vågen -3kg. Hoppas det försvinner några till innan studenten, för då vill jag gärna komma i någon klänning. Tanken har varit en ny Odd Molly, som jag älskar. Men den prislappen är lite hög nu när vi köpstoppar.
, Och köpstoppet håller jag hårt i. Säljer saker på nätet, och följer en strikt budget. Fortfarande drar maten iväg lite, men vi jobbar på det.

Eftersom jag är så orolig för att a-kassan ska ta tid på sig innan den kommer igång(och inte räcka till när den väl kommer), så har maken börjat jobba extra på helgerna. Det är jag sååå tacksam för, de pengarna går direkt in på sparkontot när de kommer i juni. Min snälla pappa har erbjudit sig att sponsra med 2000kr till studentfirandet, och systern att hjälpa till med lite hembakat bröd. Jag är så tacksam för att det finns sådana personer i min omgivning just nu. Pappa har dessutom sagt att han hjälper till om det blir ett glapp innan jag får pengar från a-kassan och behöver hjälp med räkningarna. <3 Nu har jag klarat mig själv sedan jag var 17år, och är nu 37. Så jag hoppas och tror att jag ska reda ut det själv, men det känns tryggt att det finns en backup OM jag inte lyckas.

Trevlig helg!

RSS 2.0